Web design Cluj
Savu: Anul cel mare. Anul "U"
Iată, am ajuns la Centenar! Cu toate vicisitudinile istoriei acestui adevărat Simbol al românismului ardelean, am ajuns sa o trăim şi pe asta! Îmi făceam o retrospectivă în minte şi mă gândeam la multele momente în care "U" a fost ameninţat cu dispariţia...Nenumărate au fost, Doamne! Şi totuşi...iată-ne aici! Ce poţi simţi în aceste momente? Nimic altceva decât o mândrie! Nu poţi să nu fii mândru de un club cu o istorie atât de bogată, atât de zbuciumată, care a reuşit să treacă mereu peste toate! O Pasăre Phoenix a fotbalului românesc, cum bine spunea cineva sau....aş spune eu, o adevărată stâncă! O stâncă veşnic lovită de ape învolburate, dar ca şi orice stâncă, veşnic rezistentă!

Dar cum a reuşit acest Simbol să supravieţuiască? Simplu... Prin însăşi condiţia de Simbol al românismului ardelean născut în 1919, deci după Marea Unire. Simbol despre care martirul temniţelor comuniste, Corneliu Coposu, spunea: "Universitatea Cluj este singura echipă de fotbal din România născută în urma unui act istoric: Unirea cea Mare". În 1940, după Diktatul de la Viena, se produce, după cum spunea gazetarul Ioan Chirilă, "cel mai frumos gest din istoria fotbalului românesc": refugiul la Sibiu, care va dura 5 ani. Dar Simbolul tot a supravieţuit. A supravieţuit comunismului, epocă în care au dispărut multe echipe de tradiţie gen Ripensia Timişoara, Venus Bucureşti, Carmen Bucureşti, etc. Şi...în fine, a supravieţuit meandrelor capitalismului nostru...original. Deci ce putem spune? Dacă cei de la Hollywood s-ar gândi vreodată să facă vreun film despre acest club, titlul cel mai potrivit ar fi...The Survivor. Pentru că asta este "U". Un club supravieţuitor. Ba chiar mai mult...Un Simbol supravieţuitor, care în an Centenar, am credinţa că se va regăsi acolo unde ii este locul: printre combatantele ligii 1.

HAIDE "U"!

 
Decebal Savu
 

Pentru acest text, Decebal va primi, din partea ucluj.ro, DVD-ul «Interviuri în alb-negru cu Mircea Luca și Emil Hossu».
Participă și tu la proiectul nostru, mai avem zeci de recompense, care mai de care!
Trimite gândurile tale legate de cea mai frumoasă echipă românească, alături de o fotografie personală ”pe lat” la adresa vio1919@yahoo.com. Toate editorialele suporterilor publicate în 2019 pe site-ul ucluj.ro vor primi automat câte un premiu. Textele pot fi o amintire dintr-o deplasare, gânduri despre foști sau actuali jucători sau conducători ai Universității sau, pur și simplu, o definiție a clubului în viziunea voastră. Singura condiție este ca textele să fie semnate cu numele real.  • Savu: Anul cel mare. Anul "U"

Stiri din aceeasi categorie

Martinescu: Salvati rugby-ul universitar din Cluj-Napoca!

Este foarte dificil să aşterni pe hârtie cuvintele potrivite când vine momentul să cuprinzi într-un îndemn decisiv toată comunitatea din Cluj Napoca pentru susţinerea acestui sport nobil. Es ...

Radu: Acasa

(piesă de teatru în trei acte, bazată pe fapte şi personaje reale) ACTUL I [Decor: o sală de şedinţe, cu pupitru de prezidiu şi mai multe rânduri de scaune, ocupate de oficialităţi. La pupitru pr ...

Merie: "Amu-i amu!"

Einstein spunea că „ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ce faci pentru alţii, rămâne pentru eternitate”. Clujul mocneşte frenetic în aşteptarea meciului de duminică dintre echipa f ...

Total voturi: 202

Considerati ca Universitatea Cluj va avea puterea sa lupte pentru promovare in sezonul 2021-2022??

Da
Nu
Probabil
Nu stiu
Nu ma intereseaza


Inregistrare ca suporter
Pentru a-ti confirma contul va fi necesar sa ne oferi un link spre profilul tau de Facebook sau Numele unui veteran din galerie care sa confirme ca te cunoaste!

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Probleme vizualizare site

În cazul în care site-ul nu îl vedeţi aşa cum trebuie, vă rugăm downloadaţi de AICI fontul Calibri şi fişierele din arhivă copiaţi-le în folderul "Fonts" din Windows-ul dumneavoastră (C:\WINDOWS\Fonts)