Web design Cluj
Martinescu: "U" si darul b"U"c"U"riei perpetue

Atunci când lumea este secătuită de tăria care dăruieşte trăirii biruinţă, la Cluj, şi în întreaga ţară, îi rămâne românului, ca pavăză, să-şi salveze dreapta cugetare, lupta printr-o/pentru o idee, apărută în anul b”U”c”U”riei împlinirii idealului luptei studenţeşti, începută în 1919.

1919 este anul în care studenţii au simţit că României i se încuibă spre satanizare comunismul, primele semne ale blestemului care avea să strivească ţara sub titulatura de ”holocaustul roşu” fiind evidente, chiar din acel an.

Ei bine cam de atunci şi până în zilele lui 2013, studenţii nu şi-au pierdut reperul şi oricând au dovedit că pot spune ”Prezent pentru o idee” spre a rosti ”Totul pentru ”U”.

1919 este trunchiul de care se ataşează mlădiţele luptei drepte pentru păstrarea valorilor studenţeşti şi româneşti care întregesc România.

Tocmai de aceea ”mândria unor inimi româneşti” este cea care dăinuie. Vorbim despre o mândrie, care, poate, reafirmă cu smerenie acel ”Ridică-te, Ioane, Ridică-te, Gheorghe”, o mândrie dăruită acestui neam românesc, ca pecete, spre a-şi apăra cu demnitate, întru românitate glia şi valorile şi hotarele, atunci când acestea sunt ameninţate de sânguiri, fărâmiţări şi grele încercări.

Într-o seară minunată de 15 septembrie, cea dintâi dumincă după sărăbătoarea de Înălţare a Sfintei Cruci şi comemorarea la Aiud a Sfinţilor mărturisitori din închisorile comuniste, sufleteşte, Clujul a dovedit din nou şi o dovedeşte oricând, că nu poate fi amăgit, nici prin daruri a căror strălucire poartă mişelia luciferică, dar nici prin vanităţi care smintesc doar suflete amorţite de 30 de arginţi şi caractere slabe.

Sunt momente în viaţa Clujului când locul inimii fiecăruia dintre suporteri este luat de asaltul numit ”U”şi darul b”U”c”U”riei perpetue.

Atunci inimile se ridică deasupra oraşului şi luminează întreg ţinutul, străbat ţara prin ”Gaudeamus”, dăruiesc revărasrea lacrimilor, atunci când se intonează ”Pe Valea Someşului” şi înalţă privirea spre ceruri atunci când stadionul Dr. Mircea Luca se înfăşoară în ”Slavă ţie Studenţie”.

Cu cât încearcă prigonitorii să distrugă această idee, cu atât ”U”iştii devin mai aprigi luptători şi apărători ai anului studenţesc 1919. ”U”iştii, în orice vreme, pot afirma: ”Noi, mereu câştigăm, prin ceea ce susţinem, din inimă, simbolul ”U”.

Dar cel mai înţelept mesaj trasmis de ”U”işti politrucilor&com a fost, este şi rămâne-va: ”Cât curge Someşul printre Carpaţi, echipa noastră n-o s-o desfiinţaţi”.

Am găsit în cartea ”Piteşti – centru de reeducare studenţească” înţelepţiri care definesc dăinuinţa unei idei şi care se încadrează perfect cu ce înseamnă ”U” ca idee pentru Cluj şi pentru România inimilor, întregită, în aceste vremi de bejenie, prigoană şi izbelişte la care este supus neamul românesc: ”Ucigând sau făcând inapt un întreg grup de oameni, aceasta nu poate implicit distruge o idée, pentru că ideea este generată de însăşi structura neamului respectiv, nu de o categorie de oameni legată de timp. Apoi mai intervine şi un factor de natură psihologică. Prigonirea unei idei, mai ales de către o categorie de oameni consideraţi străini neamului care a generat-o, face ca această idée să capete simpatie şi implicit răspândire". (Dumitru Bacu, ”Piteşti –centru de reeducare studenţească”, Ed. Christiana, Bucureşti, 2011, p. 248)

”Ancorarea în trecut a fost piatra pe care s-a sprijinit poporul ori de câte ori vremelnicia l-a pus la încercare. Dacă încercările din ultima vreme n-au reuşit să-I clatine nici credinţa şi nici speranţa într-un viitor liber, aceasta se datorează întoarcerii în trecut. În acest trecut, plin de încercări dureroase, românul găseşte exemple de îmbărbătare”. (Dumitru Bacu, ”Piteşti –centru de reeducare studenţească”, Ed. Christiana, Bucureşti, 2011, p. 107)

Ştefan –Mihai Martinescu

PS: Am fost şi pentru Roşia Montană, dar pe aceleaşi considerente pentru care iubesc ”mândria unor inimi româneşti”, adică pentru ţară, pentru neamul românesc şi pentru că doresc ca toată România să pună tricolorul peste Roşia Montană.  • Martinescu: "U" si darul b"U"c"U"riei perpetue

Stiri din aceeasi categorie

Radu: Acasa

(piesă de teatru în trei acte, bazată pe fapte şi personaje reale) ACTUL I [Decor: o sală de şedinţe, cu pupitru de prezidiu şi mai multe rânduri de scaune, ocupate de oficialităţi. La pupitru pr ...

Merie: "Amu-i amu!"

Einstein spunea că „ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ce faci pentru alţii, rămâne pentru eternitate”. Clujul mocneşte frenetic în aşteptarea meciului de duminică dintre echipa f ...

Martinescu: "U" Cluj-Napoca 1919-2019

Avem și vom avea nevoie mereu de simboluri. Unele apar pentru a justifica diverse acțiuni, atitudini și alte situații. Altele pur și simplu se nasc pentru a fi purtate de generații. Pentr ...

Total voturi: 381

Credeti ca Universitatea Cluj va promova in prima liga la finalul sezonului 2019-2020?

Da
Nu
Nu stiu
Nu ma intereseaza


Inregistrare ca suporter
Pentru a-ti confirma contul va fi necesar sa ne oferi un link spre profilul tau de Facebook sau Numele unui veteran din galerie care sa confirme ca te cunoaste!

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Probleme vizualizare site

În cazul în care site-ul nu îl vedeţi aşa cum trebuie, vă rugăm downloadaţi de AICI fontul Calibri şi fişierele din arhivă copiaţi-le în folderul "Fonts" din Windows-ul dumneavoastră (C:\WINDOWS\Fonts)