Web design Cluj
Martinescu: "U"

Titlul acestui gând trebuia să fie Eu și gardianul imaginar de lângă mine.

Am spus totuși că nu are rost să îl numesc astfel pentru ca nici eu și nici gardianul imaginar de lângă mine nu ne avem locul unul lângă celalalt. El poate fi aproapele meu, eu însă, pentru el niciodată nu voi fi aproapele lui, fiindcă tocmai el este gardianul meu imaginar de lângă mine.

În fapt dacă în Romania putem să spunem „adevarul ca poveste„ am și eu o narațiune ca Adevăr.

Adormisem de ceva vreme și iată că dintr-un gând m-am așezat pe-o fărâmă de vis. Căutam să înțeleg de ce nu mai avem anotimpuri ci doar obidiri ale ”vremilor” celor vremelinci ”piloți orbi”și capricii ale vremii, care refuză să ne mai fie reazăm și bucurie anotimpală.

Ploua atât de frumos și se făcea că eram adunați sub niște umbrele mari cântând despre simbolul „U” și iubirea de Adevăr. Treptat ploaia s-a oprit și soarele și-a dat din nou stăruința spre a ne deschide calea spre casa noastră. Am mers astfel către stadionul DR. Mircea Luca tot cu cântec. Niște gardieni imaginari străjuiau marșul nostru. Nu puteam ”ține decât aproape”, nu aveam voie să ieșim din rând.

Se făcea apoi că ajunsesem pe stadionul DR. Mircea Luca într-o zi când la Cluj era multă lume prin oraș într-o forfotă parcă de sărbătoare.

A început un meci între ”U” și o echipă cu un sponsor pubelar oarecare. Atmosfera era de cântec și memento, bucurie și ”Slavă ție studenție”. La un moment dat pe teren au apărut petarde. Gardienii imaginari au intrat în tribunele de jos.
În mijlocul reprizei întâi lângă mine s-a așezat fără a-i fi fost aproapele un gardian imaginar care într-un avânt cinic a început să aplaude frenetic la golul doi al oaspeților. Am rămas mut de uimire și astfel nu am mai spus nimic. Pot afirma că am cunoscut în sfârșit starea de ”încremenire în proiect” din pricina stării de ”sinergie a faptei” din ”meandrele concretului”.

M-am uitat în ochii lui și ei își aranja gulerul hainei cu infatuare. S-a uitat la mine și parcă mă privea în vid. Apoi s-a dus și dus a fost iar eu am mers cu un etaj mai sus unde am continuat să fiu în Adevăr.

De ”Zilele Clujului” un politician fost premier a uitat că ”U” a apărut în 1919 și că este ultimul meci al studenților pe teren propriu. Nu mă așteptam să își amintească de ”U” și să includă acest eveniment în cadrul acestor zile festive. Este cert faptul că Alb și Negru cu șapcă roșie nu este de domeniul unui politic corect spoit în portocaliu cu albastru ori galben cu albastru.

Mi-e dor de stadionul Ion Moina. Aceasta de când sala de conferințe capătă himere în culori favorite refugiului walterian.

Niște juni care prin ei înșiși sunt robiți de vanitate (nu-i păcat mai mare decât aceasta) au tupeul de ceva vreme să își facă tot mai des sedințele în sala de conferințe a stadionului DR. Mircea Luca.

Nu știam că sediile politice nu mai sunt la modă pentru intruniri de juni cu săgeți purtătoare de cinism amar. Pe când vom asista în Cluj la o mare adunare politrucească (așa ca la București) chiar pe stadionul căruia I se refuză ostentativ numele de DR. Mircea Luca? De aceea vă spun că mi-e dor de stadionul Ion Moina.

Le recomand celor care nu au fost la meci coregrafia. Citiți și recitiți cu atenție toți și astfel puteți să înțelegeți de ce ”U” este nu doar în Adevăr ci mai ales este menit eternității.

Acest ”U” al Clujului iubit care nu vrea să moară pentru ca prin fariseism un fals profet să îl fure și să ni-l sluțească apoi să îl servească fățarnic printre ”libertăți” ca o himeră a celui rău. Acest ”U” al Clujului iubit trăiește prin simbioza eternității  ”simbolului tinereții studențești” și a ”mândriei unor inimi românești” din inimile celor care au ales să trăiască în Adevăr. 
 

Noi putem cânta un ”imn pentru crucea purtată” fiindcă am acceptat Adevărul și pentru aceasta purtăm simbolul ”U”. 

Știați că dacă ” U” Cluj nu ar exista nici cuvintele nu s-ar rosti din inimă?

Noi, cei care iubim „U” am ales să afirmăm ”Totul pentru „U” fără vreo teamă de sinistrul ”vremilor” stăpânite de ”piloți orbi”.
Noi vom merge înainte dar voi clujeni și voi autorități și voi români ce vă veți face când într-o zi vă veți trezi fără conștiința a ceea ce sunteți ca români, clujeni și oameni? Pier simbolurile naționale din sport sub privile voastre și voi sunteți spectatori pe marginea prăpastiei. 

Noi avem simbolul „U” prin care suntem în Adevăr și astfel vom rămâne indiferent de cât de grea ne este crucea pe care o purtăm cu onoare și demnitate dar voi veți rămâne de rușine în Apoi cu minciuna, cu ridicolul și cu prostia... 

Ștefan–Mihai Martinescu  • Martinescu: "U"

Stiri din aceeasi categorie

Radu: Acasa

(piesă de teatru în trei acte, bazată pe fapte şi personaje reale) ACTUL I [Decor: o sală de şedinţe, cu pupitru de prezidiu şi mai multe rânduri de scaune, ocupate de oficialităţi. La pupitru pr ...

Merie: "Amu-i amu!"

Einstein spunea că „ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ce faci pentru alţii, rămâne pentru eternitate”. Clujul mocneşte frenetic în aşteptarea meciului de duminică dintre echipa f ...

Martinescu: "U" Cluj-Napoca 1919-2019

Avem și vom avea nevoie mereu de simboluri. Unele apar pentru a justifica diverse acțiuni, atitudini și alte situații. Altele pur și simplu se nasc pentru a fi purtate de generații. Pentr ...

Total voturi: 381

Credeti ca Universitatea Cluj va promova in prima liga la finalul sezonului 2019-2020?

Da
Nu
Nu stiu
Nu ma intereseaza


Inregistrare ca suporter
Pentru a-ti confirma contul va fi necesar sa ne oferi un link spre profilul tau de Facebook sau Numele unui veteran din galerie care sa confirme ca te cunoaste!

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Probleme vizualizare site

În cazul în care site-ul nu îl vedeţi aşa cum trebuie, vă rugăm downloadaţi de AICI fontul Calibri şi fişierele din arhivă copiaţi-le în folderul "Fonts" din Windows-ul dumneavoastră (C:\WINDOWS\Fonts)