Web design Cluj
Martinescu: "U" Cluj-Napoca 1919-2019

Avem și vom avea nevoie mereu de simboluri. Unele apar pentru a justifica diverse acțiuni, atitudini și alte situații. Altele pur și simplu se nasc pentru a fi purtate de generații.

Pentru Cluj-Napoca și pentru România există ”U” Cluj din anul 1919. Un simbol născut tocmai pentru a fi dus mai departe de generații, într-o permanență firească. De aceea ”U” nu are nevoie de nici un fel de justificări fiindcă este mereu asumat ca existență prin faptul că atâta vreme cât omenirea dăinuie și ”U” își găsește drumul ca simbol în istoria Clujului și a României.

Cartea ”Șepcile Roșii” pentru suporteri, la fel ca și simbolul ”U”, apare ca un permanent reper, o sursă de iubire, biruință și atașament. Cartea istoricului Gheorghe Bodea, ”Agora U”, rămâne un îndrumar pentru cei care vor să studieze acest simbol ”etern și sublim”. Cartea maestrului Ștefan Cârjan, Însemnări despre ”U” reprezintă Ideea și atât.

Sunt diverse moduri de a arăta faptul că la Cluj-Napoca trăirea pentru acest simbol este nu doar reală ci și permanentă, indiferent cât timp trece peste lumea mereu în schimbare. ”U” este la fel, ieri, astăzi dar și mâine tocmai fiindcă generații îl preiau și duc simbolul mai departe.

Suntem în centenar, anul 1919 și cea mai frumoasă dorință a tuturora este ca în plan fotbalistic ”U” să promoveze. Și totuși ce frumos ar fi fost ca odată cu promovarea să se sărbătorească realizarea unui centru de pregătire, o bază sportivă modernă, un loc în care de la cei mai mici și până la cei mai mari, sportivii să se dezvolte din toate punctele de vedere. Dacă nu sunt surse de finanțare, se pot face proiecte europene, dacă nu se pot face proiecte pentru fonduri de la UE, nu cred că nu se găsesc alte mijloace ca această bază sportivă să devină o realitate. Dacă autoritățile nu pot dona un teren atunci nu cred că nu se poate achiziționa unul undeva în Cluj-Napoca.

În cadrul unui parteneriat UBB – Universitatea Cluj – Primăria Cluj-Napoca – Consiliul Județean Cluj nu cred că nu se pot găsi soluții pentru a realiza o astfel de bază vitală pentru ”mișcarea sportivă studențească”. Ideal ar fi ca planul să cuprindă și celelalte sporturi aflate sub sigla ”U”. Într-un oraș unde fiecare practică sportul și faptul că deja se fac spații destinate sportului de masă este foarte bine, consider că este necesară o infrastructură sportivă pentru cei care sunt profesioniști și fiindcă ”U” reprezintă pentru Cluj-Napoca o ”datorie a vieții noastre”.

Vorbim de sport și sănătate în primul rând apoi vorbim de bucuria pe care o aduce în cetate educația sportivă dar cel mai important este faptul că vorbim despre ”U”, acel simbol care a fost dăruit Clujului și României de o generație a împlinirii unor inimi românești. Să fie centenarul cu promovare și dacă se îngăduie ceea ce vine după centenar să fie o infrastructură demnă de un astfel de simbol dar mai ales spre cinstirea și aleasa prețuire a generației care a făcut ca în anul 1919 să se nască ”U” spre a fi așa cum a rămas scris de la maestrul și antrenorul Ștefan Cârjan: ”U” Cluj n-a fost numai o echipă de fotbal, ci o Idee”.

Ștefan Martinescu

Pentru acest text, Ștefan va primi, din partea ucluj.ro, un DVD, "Interviuri în alb-negru: Nicolae Szoboszlay". Lansarea oficială a DVD-ului are loc luni, la ora 13, la stadionul ”Dr. Mircea Luca”.
Participă și tu la proiectul nostru, mai avem zeci de recompense, care mai de care!
Trimite gândurile tale legate de cea mai frumoasă echipă românească, alături de o fotografie personală ”pe lat” la adresa vio1919@yahoo.com. Toate editorialele suporterilor publicate în 2019 pe site-ul ucluj.ro vor primi automat câte un premiu. Textele pot fi o amintire dintr-o deplasare, gânduri despre foști sau actuali jucători sau conducători ai Universității sau, pur și simplu, o definiție a clubului în viziunea voastră. Singura condiție este ca textele să fie semnate cu numele real.  • Martinescu: "U" Cluj-Napoca 1919-2019

Stiri din aceeasi categorie

Martinescu: Salvati rugby-ul universitar din Cluj-Napoca!

Este foarte dificil să aşterni pe hârtie cuvintele potrivite când vine momentul să cuprinzi într-un îndemn decisiv toată comunitatea din Cluj Napoca pentru susţinerea acestui sport nobil. Es ...

Radu: Acasa

(piesă de teatru în trei acte, bazată pe fapte şi personaje reale) ACTUL I [Decor: o sală de şedinţe, cu pupitru de prezidiu şi mai multe rânduri de scaune, ocupate de oficialităţi. La pupitru pr ...

Merie: "Amu-i amu!"

Einstein spunea că „ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ce faci pentru alţii, rămâne pentru eternitate”. Clujul mocneşte frenetic în aşteptarea meciului de duminică dintre echipa f ...

Total voturi: 198

Considerati ca Universitatea Cluj va avea puterea sa lupte pentru promovare in sezonul 2021-2022??

Da
Nu
Probabil
Nu stiu
Nu ma intereseaza


Inregistrare ca suporter
Pentru a-ti confirma contul va fi necesar sa ne oferi un link spre profilul tau de Facebook sau Numele unui veteran din galerie care sa confirme ca te cunoaste!

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Probleme vizualizare site

În cazul în care site-ul nu îl vedeţi aşa cum trebuie, vă rugăm downloadaţi de AICI fontul Calibri şi fişierele din arhivă copiaţi-le în folderul "Fonts" din Windows-ul dumneavoastră (C:\WINDOWS\Fonts)