Web design Cluj
Martinescu: "U"

2015-06-09 10:01:44Există un sentiment liric, minunat și unic, specific doar la Cluj Napoca, acela al trezirii cu "Ce m-aș face eu, ce te-ai face tu, dacă nu ar fi U". Atâta vreme cât "U"iștii vor fi prezenți în acest "ținut" al României întregite, sentimentul acesta nu are cum să dispară.

Toate încercările de vrășmășie, dușmăniile și toate greutățile ce vin și care vor veni asupra noastră, nu ne vor copleși, tocmai din pricina permanenței întru "U" a acestui sentiment, care cuprinde frumusețea spiritului românesc.

Vă mărturisesc faptul că rareori am urmărit până la cele mai mici amănunte imagini, filme și cuvinte întocmite cu rost și dragoste despre / pentru / către "U".

Frumoasele mele clipe ale zorilor vor rămâne acelea de după finală. Cele mai lirice amurguri vor rămâne acelea din vremea și de după finală.

De fiecare dată când revăd imagini și filme sau atunci când citesc mărturisirile "U"iștilor, care au fost la finală, (re)găsesc acel "ceva" dinspre care se arată ce înseamnă permanența simbolului "U", ca stare de spirit, în viața unui om și în viața unei comunități.

Cu ocazia finalei s-a văzut ce reprezintă această permanență ca exemplu și în viața unei țări. Doar niște "piloți orbi" nu vor înțelege fiindcă nu au putut vedea dincolo de cele efemere, ceea ce "U"iștii le-au arătat privind către eternitate.

Și l-am auzit precum un susur al inimilor venite "de su' Feleac", în mijlocul zgomotului lumesc și plin de sminteală, știind că a fost cântecul peluzei "Șepcile Roșii", din Cluj Napoca, atunci când la București, capitala României, a răsunat "Pe Valea Șomeșului".

Știți că s-a cutremurat nefericitul babel, atunci când din glasurile celor 5000 de mărturisitori ai "simbolului unor inimi românești", s-a ridicat oda studenției, dincolo de orice naltă poartă / nedrept zid, despărțind oceanul și curățind amarul prin "Gaudeamus Igitur"?

Pildă de înțelepțire în mijlocul deșetrăciunii și bucuroasă jertfelinică îndrăznire înaintea ighemonilor zilei, a fost mesajul către România întregită, din partea Peluzei "Șepcile Roșii". Totul pentru o Idee, Totul pentru adevăr, Totul pentru anul 1919: "U" Cluj Napoca.

Și totuși am pornit într-o dimineață de mai, având o liniște și o bucurie cum îmi era doar aceea când mergeam pe strada din orașul copilăriei mele, Călan, unde odinioară locuiau bunicii mei. Până și în troleul 25 era un afiș cu finala și astfel mi-am dat seama că toate erau așezate într-o rânduială pe care nimeni și nimic nu o poate tulbura.

Și au fost ore, atât de multe ore, de călătorie dar nici o clipă nu am simțit că timpul apasă prin răutatea zilei, ci mai aproape am înțeles că toți fiind întru această permanență a simbolului "U", parcă toată lumea era a noastră.

Știți oare voi că în momentul în care se intonează imnul "Slavă ție studenție", starea de spirit devine  "o sumă lirică de voievozi"? În vesmântul alb și negru, purtând pe cap șapca roșie, având anul 1919 pe piept, toate acestea se ivesc înaintea țării ca o camaraderie, în glasul căreia nu există decât îndemnul către biruință.

La un moment dat mi-am amintit de îndemnul lui Alex Cotrâlă: "bă nebunilor, astăzi cântăm tot meciul"! În rost am auzit și din partea lui "Boxa Ucj" același glas de odă studenției. Din acel strigăt al iubirii s-a înălțat și ne-a petrecut inima, precum un moment de bucurie, tăria dragostei, pe care mi-e greu să o descriu în cuvinte.

Eram doar noi, cerul senin și din când în când pe cer se mai arăta luna. Probabil că semnul mirării s-a ridicat până la astrul care veghează ca visul să nu se termine niciodată.

Știți voi oare ce înseamnă să horești? Eu știu pentru că la "U" ceea ce numim "Galata" în Cluj-Napoca se transformă într-o horă a bucuriei de a fi parte din ceea ce la 1919 s-a numit și se va numi mereu Universtatea Cluj.

Peluza "Șepcile roșii", acestă ultimă redută a eliberării de sub povara "libertăților" asistate, a oferit Clujului atâtea motive să nu-și mai ignore și să nu-și mai bată joc de unul dintre simbolurile din anul 1919.

Și totuși în zadar le este pildă celor numiți cetățenii adepți de bâlci ori spectatori pavlovizați "de rezultate", o parte din "intelectualitate", care se premiază doar pe sine prin clonele ei, pentru sine inventate și o altă parte care abordează simbolul "U" suficient de oportunist spre a nu înțelege nimic din starea de spirit ce o reprezintă.

Despre "U" jurnalistic nu se poate scrie, oricine vrea să o facă astfel, în zadar se zbate, fiindcă scriitura atinge "smerita cugetare" a mărturisitorului, iar cel care își asumă acest rost, poartă pecetea "simbolului unor inimi românești". Dacă nu mă credeți citiți în paralel "Șepcile Roșii" dar și "U" Cluj așa cum o știu".

Am fost din nou 5000 pentru "U" dar de această dată o Românie întregită a văzut ce înseamnă o pecete, dăruită pentru Cluj-Napoca și pentru România. 5000 am fost prezenți, alte mii au fost cu inimile îndreptate către noi, spre a ne da puterea rostirii. An de an se vor ridica alături de noi mereu alți iubitori de "U" fiindcă ceea ce anul 1919 a lăsat Clujului și țării este simbolul pe care nu-l poate distruge nimic lumesc.

Ştefan-Mihai Martinescu  • Martinescu: "U"

Stiri din aceeasi categorie

Radu: Acasa

2019-10-19 16:58:25

(piesă de teatru în trei acte, bazată pe fapte şi personaje reale) ACTUL I [Decor: o sală de şedinţe, cu pupitru de prezidiu şi mai multe rânduri de scaune, ocupate de oficialităţi. La pupitru pr ...

Merie: "Amu-i amu!"

2019-06-07 13:56:44

Einstein spunea că „ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ce faci pentru alţii, rămâne pentru eternitate”. Clujul mocneşte frenetic în aşteptarea meciului de duminică dintre echipa f ...

Martinescu: "U" Cluj-Napoca 1919-2019

2019-04-13 10:04:10

Avem și vom avea nevoie mereu de simboluri. Unele apar pentru a justifica diverse acțiuni, atitudini și alte situații. Altele pur și simplu se nasc pentru a fi purtate de generații. Pentr ...

Total voturi: 381

Credeti ca Universitatea Cluj va promova in prima liga la finalul sezonului 2019-2020?

Da
Nu
Nu stiu
Nu ma intereseaza


Inregistrare ca suporter
Pentru a-ti confirma contul va fi necesar sa ne oferi un link spre profilul tau de Facebook sau Numele unui veteran din galerie care sa confirme ca te cunoaste!

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Probleme vizualizare site

În cazul în care site-ul nu îl vedeţi aşa cum trebuie, vă rugăm downloadaţi de AICI fontul Calibri şi fişierele din arhivă copiaţi-le în folderul "Fonts" din Windows-ul dumneavoastră (C:\WINDOWS\Fonts)