Web design Cluj
Nea Titi: Un secol de la infiintarea "U"

După unirea Basarabiei și Bucovinei de Nord cu țara, la 1 Decembrie 1918 are loc unirea Transilvaniei cu Țara Românească, împlinindu-se astfel visul românilor de pretutindeni.

Un an mai târziu, în toamna lui 1919 ia ființă clubul “Universitatea” Cluj. Prima dată ia ființă echipa de fotbal, inițiatorii fiind Dr. Rațiu și colegii săi, studenți în străinătate. Aceștia adoptă drept simbol vocala “U” care e un pod între cele trei pământuri românești, însemnând, în egală măsură, ADEVĂR, LIMBĂ și ISTORIE. Mai târziu, demnii lor urmași compun celebrul imn al Șepcilor Roșii, “Slavă ție, Studenție”.

După secția de fotbal, se înființează și alte secții sportive, precum atletism, tenis de câmp, natație, polo, hochei, baschet, handbal, volei etc. Această înșiruire dovedește că “U” este unul din cele mai mari și complete cluburi polisportive din România. Așa a fost, așa va rămâne.

Ca o secție de bază a clubului, fotbalul a adunat de-a lungul timpului jucători reprezentativi precum Guga, Țârlea, Brutus Rațiu, Sepsi, Ștefănescu, Ploieșteanu, Sfera, Coracu, Mircea Luca, Dascălu, Roman, Copil, Avram, Traian Georgescu, Mateianu, Oct. Popescu, Marcu, Horațiu Moldovan, Remus și Septimiu Câmpeanu, Petru Emil, Costin, Ivansuc, Gane, Al. Vasile, Grăjdeanu, Neșu, Szabo, Mustățea, Dan Anca, Adam, Pexa, Muzsnay, Sabău, Abrudan, Giurgiu, Goga, Păcurar, Florescu și atâți alții.

Din pacăte echipa a parcurs în ultimul deceniu un traseu descendent, “încununat” cu o insolvență umilitoare. Deși apăruse o echipă de tineri promițători precum Crișan, Greu, Cordoș, Calcan, Ursu sau Schieb, fără nici un sprijin de la acționarul bucureștean, echipa a căzut în liga a treia. A fost sfârșitul unei epoci nefaste în care “U” a fost dată pe mâna unor neaveniți.

În vara lui 2016, când a fost evident falimentul, suporteri, Primărie și universități și-au dat mâna și au format o nouă structură. Beneficiind de marca și palmaresul păstrat de către Primărie, cu ajutorul unor oameni dedicați precum Radu Constantea, Neluțu Sabău sau Cristi Pojar, cu sprijinul UBB și a celorlalte Universități, Marius Popescu și Zsolt Szilágyi, crescuți în spiritul lui “U”, s-au înhămat la reconstrucția din temelii a echipei. După un parcurs fără greșeală în liga a patra (Județeana Cluj) și după un baraj câștigat fără probleme cu Lăpușul Târgu Lăpuș, iată-ne din nou în ligile naționale (în liga a treia).

Trebuie neapărat să amintim că în acest efort au participat, deși sunt jucători de mare valoare națională, câțiva din “U”-iștii crescuți în pepinieră. Mulțumiri deosebite lui Tavi Abrudan, Gabi Giurgiu, Alexandru Păcurar și Dorin Goga. Lângă ei au crescut tineri fotbaliști ce au o frumoasă carieră în față, precum Lemac, Pintea, Hațieganu, Manu, Rareș Pop și atâți alții.

Nu în ultimul rând vreau să amintesc SUPORTERII. Indiferent că jucam în prima ligă sau în liga a patra, ei au fost întotdeauna lângă echipă. În această nouă construcție s-au implicat și financiar, un număr foarte mare devenind membri cotizanți ai echipei, efortul lor financiar arătând forța și unitatea de care dau dovadă. Să rămâneți, dragi suporteri, cât mai mulți pe stadion, lângă echipă, cântând pentru “U”!

“U” are renumele de “echipa elanurilor nestăvilite”. Deși nu e un mare performer și cu vitrina plină de trofee, “U” a avut întotdeauna elanul și a produs surprize când te așteptai mai puțin. Unele plăcute, altele mai puțin... Dar a fost mereu în prim plan. Am jucat cinci finale ale Cupei României. Am câștigat una. Am câștigat o ediție a Spartachiadei. “U” a jucat meciuri internaționale în care a reprezentat România, a avut onoarea să primească la Cluj pe celebra Atletico Madrid în turul doi al Cupei Cupelor 1965-1966. Uneori “ne-au făcut cu arbitrii”. Uneori jucam 11 contra 14. Dar au trecut toate. Dorim doar corectitudine și liniște. Doar așa se poate reclădi un sport care să însemne ceva pe plan național și mai ales internațional.

Și pentru că, așa cum am spus, “U” nu înseamnă doar fotbal, să vă spun câteva din numele care au făcut auzit numele “U”, unii ridicând tricolorul României pe catargele competițiilor internaționale:

La ATLETISM: Mărășescu, Corocan, Aurel Nemeș, Lazăr, Bodea, Sicoe, Eva Zorgo, Vasile Bogdan, Maria Cioncan

La BASCHET: Albu, Horea Demian, Vizi, Ionescu, Mircea Barna, Marius Crăciun, Cristescu, Bobo Pintea, Țenter, Roschnafsky, Silvășan, iar la fete lista este greu de cuprins în această scrisoare: Floarea Anca, Viorica Jurcă, Doina Prăzaru, Mariana Merca, Mandica Ciubăncan, Heidi Schuster, Magda Jerebie, Paula Misăilă, Aurora Dragoș, Tunde Enyedi, Ildiko Manasses, Virginia Popa, Suzana Sandor, Annemarie Kirr, Gabriela Kiss etc.

La VOLEI: Dăbală, Bărbuță, Feraru, Cherebetiu, Neluța Banda, Vlaicu, Pițigoi

La HANDBAL: Negovan, Panțîru, Dan Petru, Avram, Costică Căldare, Jurcă, Mia Oșorhean, Mihaela Senocico, Roza Chintoan, Ionica Muntean

La RUGBY: Cordoș, Radu Demian, Alexandru Palosanu, Csaba Gall, Nichițean

Doar parcurgând aceste nume vă dați seama singuri ce a însemnat clubul “Universitatea” în sportul românesc. Vremurile se schimbă, e adevărat, dar trebuie să avem, și în sport, ca și în alte domenii, niște stâlpi în jurul cărora să construim. Iar în sport unul din stâlpii de bază se numește “Universitatea” Cluj.

De aceea, îi rog pe toți să aibă grijă de “Universitatea”. Autorităților locale și universităților le îndemnăm să rămână aplecate spre nevoile și necesitățile acestui club care a reprezentat și reprezintă enorm în a fi unul din bunii “ambasadori” ai Clujului în țară și în lume.

Autoritățile centrale să ofere în primul rând respect. Să înțeleagă că e nevoie de cluburi precum “Universitatea”. Să înțeleagă că anii în care medaliile la competiții internaționale erau la ordinea zilei, asta se datora și muncii de zi cu zi din cluburile reprezentative. Iar “U” a fost și este unul dintre ele.

Mă adresez și presei. Celei locale și celei naționale. S-au schimbat generațiile. Dovediți însă, dacă puteți, că vă ridicați la valoarea lui Ioan Chirilă, Ion Cupen, Cristian Țopescu. În goana continuă pentru rating, să vă opriți și asupra “Universității”. O să fiți surprinși câtă lume așteaptă vești despre “U”.

Celor mai dragi mie, SUPORTERILOR “UNIVERSITĂȚII” le doresc tot binele din lume. Lor sigur nu trebuie să le transmit vreun imbold. Ei au fost, sunt și vor fi lângă “U” indiferent de conjuncturi. Le doresc să rămână la fel de atașați și pătimași, le doresc să adune mereu lângă “U” viitoarele generații. Au toată recunoștința mea, de la nea Titi, bătrânul “U”-ist.

 

“Ce m-aș face eu / Ce te-ai face tu / Dacăa n-ar fi “U”

Al vostru, “U”-ist, 

 

Valer Bondor (Nea Titi)

 


  • Nea Titi: Un secol de la infiintarea "U"

Stiri din aceeasi categorie

Racovitan: Pentru "U". 100%!

Patru etape. Două puncte. Două penalty-uri ratate. Un meci fără nici un şut pe poartă.  ”Catastrofă”, ”sub orice critică”, ”străini de fotbal” – cam astea sunt c&a ...

Lespuc: Doua puncte in loc de noua

Să înţelegem ce e de înţeles.   Suporterii au simţit că toate partidele din startul campionatului se puteau câştiga. Sunteţi de acord? Clar, însă “U” nu are după trei e ...

Stana: Tabloul unei vieti traite in alb si negru

10.05.2022. O zi importantă pentru fiecare iubitor al Universităţii Cluj, pentru un oraş întreg şi chiar pentru rivali, care au văzut parcursul suporterilor alături de echipă în tot acest sezon şi ne ...

Total voturi: 44

Care este poziţia pe care se va afla Universitatea Cluj la finalul sezonului regular al Superligii în ediţia 2023-2024?

Între primele șase echipe (play-off)
Între locurile 7-9
Între locurile 10-13
Între locurile 14-16


Inregistrare ca suporter
Pentru a-ti confirma contul va fi necesar sa ne oferi un link spre profilul tau de Facebook sau Numele unui veteran din galerie care sa confirme ca te cunoaste!

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Probleme vizualizare site

În cazul în care site-ul nu îl vedeţi aşa cum trebuie, vă rugăm downloadaţi de AICI fontul Calibri şi fişierele din arhivă copiaţi-le în folderul "Fonts" din Windows-ul dumneavoastră (C:\WINDOWS\Fonts)