Web design Cluj
Martinescu: "U" Cluj, un simbol care nu vrea sa moara

"Asociaţia şepcile Roşii" a dus la bună întocmire reeditarea cărţii "Şepcile Roşii".

La meciul cu o echipă din capitala României pe stadionul Dr. Mircea Luca am cântat "Gaudeamus Igitur".

Un imn studenţesc, care în vremea invaziei cancerigene a comuniştilor în România era privit ca o tendinţă reacţionară (dacă nu mă credeţi citiţi cartea "Urlă haita") şi care astăzi doar la Cluj se mai aude pe un stadion de fotbal.

Un nume mare pentru Cluj şi fotbalul românesc DR. Mircea Luca este încă refuzat unui stadion, pe care "mişcarea sportivă universitară" ca simbol şi-a început din 1919 de la Cluj drumul către eternitatea valorilor naţionale, de nişte autorităţi judeţene sau locale care îşi descoperă, peste noapte probabil, vocaţii "de suporteri" ai rugby-ului "U" fără să poarte şapcă roşie sau fular.

Cred că am cere prea mult, nu-i aşa de la nişte indivizi care uită că politicul este ca o efemeridă în viaţa lor de epigoni ai tribunelor. Nici măcar epigoni nu cred că reuşesc să fie. Este trist că popoulismul ajunge prin ei înşişi şi în tribună la "U".

În drept şapca roşie şi fularul ori insigna le poartă doar cei care au în inimile lor pecetea "U"nicei iubiri. În fapt a purta şapca roşie, insignă şi fular sau eşarfă cu "U" implică un mod de a fi altfel în România şi un ataşament real pentru valorile studenţeşti ale anului 1919.

Într-un fel sunt bune şi întâlnirile organizate de "Asociaţia şepcile Roşii" cu nişte politicieni care îşi amintesc de "U" doar din 4 în 4 ani, doar când sunt alegeri pentru Europa sau doar când la "U" se întâmplă să fie reeditarea cărţii "Şepcile Roşii".

Sunt bune aceste întâlniri dintr-un punct de vedere care priveşte ajutorul dat pentru revenirea la conştiinţa valorilor sau măcar aducerea în preajma acestora a cetăţenilor din Cluj care odată intraţi prin politică cam uită de pe unde au plecat dar mai ales uită de valorile care în adevăr dau lumină Clujului.

Sau poate că nu au fost niciodată pasionaţi de "mândria unor inimi româneşti" dar prin faptul că au ajuns pe scaune căldicele prin dregătorii nu au de ales şi se întâlnesc cu valorile care dau viaţă şi adevăr Clujului.

Situaţia în care este "U" îmi aminteşte de luptătorii anti-comunişti din munţi. Permanent hărţuiţi, persiflaţi, ostracizaţi, numiţi bandiţi şi aflaţi în luptă cu indiferenţa şi trădarea aproapelui, dar mai ales cu făţărnicia comuniştilor care încearcau să-i amăgească cu pacte făţarnice.

Aşa este şi la "U" astăzi dacă este să raportăm amăgirile pe care le alocă politicienii, mai ales că nu-i aşa se apropie alegerile europene sau dacă ne referim la unii cetăţeni din Cluj care sunt fie indiferenţi fie trădători.

Dacă politicienii şi unii cetăţeni din Cluj vin cu aşa ceva iată că "Asociaţia Şepcile Roşii" vine înaintea lor cu un Adevăr numit "U" Cluj 1919 prin cartea "Şepcile Roşii" spre înţelepţire.

Prezenţa cu ocazia lansării cărţii "Şepcile Roşii" a IPS Andreicuţ este un semn de continuitate lăsat de Mitropolitul Bartolomeu, cel care a fost foarte apropiat de sportivul universitar Ion Moina şi implicit de "U".

Prezenţa în număr mare la acest eveniment a dovedit faptul că la Cluj, un oraş universitar, clujenii îşi asumă valorile reale şi tot prin prezenţa la astfel de manifestări se arată faptul că "U"iştii le dăruiesc preţuirea care dovedeşte că acest "U" Cluj 1919 rămâne un simbol care nu vrea să moară.

Indiferent în cel ligă ar fi "U" Cluj 1919 nu moare fiindcă există "U"iştii a căror menire este să ducă simbolul mai departe. În ciuda indiferenţei, trădărilor sau a pactelor făţarnice venite din partea politicienilor şi cetăţenilor din Cluj, "U" iştii rămân "Semper Fidelis" prin "U" pentru a menţine Clujul în Adevăr.

Să fim întru camaraderia "U", să spunem mereu "prezent" pentru "U" şi să avem model de unitate exemplul cărţii de căpătâi numită a "U"nicei iubiri "Şepcile Roşii". Vremurile boeme ale cărţii "Şepcile Roşii" trebuie reeditate astăzi mai mult decât oricând.

Cartea a fost reeditată şi aşa cum odinioară în concentraţionar pe vremuri grele iubitorii de neam şi ţară păstrau valorile româneşti cu preţul vieţii, tot astfel şi cartea acum reeditată fiind avem onoarea ca în vremuri grele pentru "U" să păstrăm întru unitate "U"nica valoare a Clujului iubit "U".

De aceea afirm că "U" Cluj 1919 rămâne un simbol care nu vrea să moară!

Ştefan–Mihai Martinescu  • Martinescu: "U" Cluj, un simbol care nu vrea sa moara

Stiri din aceeasi categorie

Radu: Acasa

(piesă de teatru în trei acte, bazată pe fapte şi personaje reale) ACTUL I [Decor: o sală de şedinţe, cu pupitru de prezidiu şi mai multe rânduri de scaune, ocupate de oficialităţi. La pupitru pr ...

Merie: "Amu-i amu!"

Einstein spunea că „ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ce faci pentru alţii, rămâne pentru eternitate”. Clujul mocneşte frenetic în aşteptarea meciului de duminică dintre echipa f ...

Martinescu: "U" Cluj-Napoca 1919-2019

Avem și vom avea nevoie mereu de simboluri. Unele apar pentru a justifica diverse acțiuni, atitudini și alte situații. Altele pur și simplu se nasc pentru a fi purtate de generații. Pentr ...

Total voturi: 381

Credeti ca Universitatea Cluj va promova in prima liga la finalul sezonului 2019-2020?

Da
Nu
Nu stiu
Nu ma intereseaza


Inregistrare ca suporter
Pentru a-ti confirma contul va fi necesar sa ne oferi un link spre profilul tau de Facebook sau Numele unui veteran din galerie care sa confirme ca te cunoaste!

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Probleme vizualizare site

În cazul în care site-ul nu îl vedeţi aşa cum trebuie, vă rugăm downloadaţi de AICI fontul Calibri şi fişierele din arhivă copiaţi-le în folderul "Fonts" din Windows-ul dumneavoastră (C:\WINDOWS\Fonts)